Rajasthan-Kongenes land

I det fargerike, mangfoldige India er knapt noen delstat mer mangfoldig og fargerik enn Rajasthan – de dansende påfuglers land. Hver time her er en fryd for øyet – ørkenen skifter stadig farge, og avløses av kulturland og skoger, folket er en fargerik og stolt blanding, landet er fylt av drømmepalasser og festninger.

 

Dette er et sted fylt med så mye historie, så mye arkitektur, så mye tradisjon at det er en ren og skjær glede å reise rundt i. Her finner du ekstravagante fort, slott, palasser og templer som noen ganger har blitt slukt av den moderne, indiske storbyen. Her styrer fortsatt maharajaene – og en naturlig del av Rajasthans hverdagsliv er staselige barter, turbaner og fargerike klær. Rajasthan er de gamle Maharajaens land. Det er yrende byliv i Delhi, Jaipur og Jodhpur, stillhet i ørkenbyene og en god følelse av at denne reisen ikke er for en hvermann.

 I Rajasthan finnes det for øvrig flere fargerike byer: Jodhpur kalles «Den blå byen» grunnet alle de blåmalte husene i gamlebyen og ørkenbyen Jaisalmer kalles på folkemunne «Den gylne byen» fordi de fleste bygningene er bygget i den karakteristiske lokale gule sandsteinen.

 

    • Rajasthan har en rik og fargerik historie som idag trekker mange turiste
    • Rajasthan er en delstat i India. Med et areal på 342 239 km² er det den største delstaten.
    • Rajasthan grenser i nord mot Punjab,  og i vest mot Pakistan.
    • Rajasthans hovedstad er Jaipur.


Dehli

I Dehli i New Delhi med Raj Ghat, Red Fort og Jama Masjid. Det kongelige Delhi med Qutub Minar, landets høyeste steintårn med 379 trappetrinn opp til toppen. Et besøk til India Gate før dagen avsluttes i en rickshaw gjennom gatene i gamle Delhi. Ta på gode sko, de vil du trenge.


Agra

Vi befinner oss nå i Uttar Pradesh, Indias mest folkerike stat. Her ligger den eldgamle byen Agra, en by med nesten to millioner innbyggere. Og rett utenfor Agra ligger altså Taj Mahal. Taj Mahal, ”palassets krone”,  er et uforglemmelig mesterverk. Aller finest, kanskje, ved soloppgang, når disen viker for solvarmen, og lyset stadig blir sterkere og farger den hvite marmoren i stadig skiftende nyanser av rødt. Den hvite marmorbygningen ble bygget som en kjærlighetserklæring til mughalen Shah Jahans favorittkone, Mumtaz Mahal, som døde da hun skjenket han barn nummer 14. Selve bygningen og dekorasjonene er helt fantastiske. I 1632 startet de konstruksjonen som sto ferdig i 1653. Over 20.000 mann brukte over 20 år på å bygge palasset, som er utsmykket med intrikate edelstensinnfelte graveringer. Det kan kalles en reell kjærlighetserklæring! Heller ikke Agra by er en landsby, men er hele tre ganger så stor som Oslo.


 

JODHPUR den blå byen

Jodhpur, engang hovedstad for den rajput-klanen som kalte seg rathore, i et rike de kalte Marwar, Dødens land. De kjempet til siste mann om krevet. Byen har en festning som vi vil huske fordi den ligger så høyt og flott. Og vi vil huske den for alle sati-stenene, håndavtrykk hugget i sten til minne om kvinner som fulgte sine avdøde ektemenn på likbålet.

 

 

Under festningen ligger en by som også er uforglemmelig – ”alle” hus i Jodhpur er malt i isblått og turkis, det gjør virkelig byen til et syn oppe fra festningen.

 

Jaipur

Jaipur, også kalt “Den rosa byen”. Noe misvisende, egentlig, for byen er ikke rosa nå (den er terrakottafarget), men den var det visstnok en gang. Prinsen av England kom nemlig på besøk hit på slutten av 1800-tallet, og da malte man alle bygningene rosa for å ønske ham velkommen. Jaipur er statens hovedstad og Indias første planlagte by. Byens grunnlegger, Jai Singh II, daværende maharaja av den lille fjellbyen Amer, så i 1727 at det var mangel på både vann og plass og anla like godt Jaipur – «byen til Jai» – på slettene nedenfor. I dag kalles byen «den rosa byen» fordi bygningene her ble malt rosa for å ønske Prins Edward VII og Dronning Victoria av England velkommen.

Jaipur var en gang en relativt liten, men staselig by, omringet av en bymur med fire staselige innganger i nord, sør, øst og vest. Denne gamlebyen finnes fortsatt, med muren rundt og det hele, og er i dag terrakottafarget. Utenfor murene har byen ekspandert uten synlige bevis på noe som kan minne om planlegging.


 


Puskhar

Pushkar-sjøen er en av de mest fremtredende stedene for pilgrimsreise. Omkranset av mange templer og ghats (badesteder) trekker sjøen tusenvis av tusen hengivne hvert år til terskelen, for å få åndelig skille og oppnå frelse ved å ta en dukkert i sitt hellige farvann. Som 1001 natt

 

About Post Author